Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Türkiyenin İlk Ve Tek Kripto Madencilere Özel Forumu

3 Aralik 2021 Kripto Market Cokmesinin Kimsenin Bilmedigi Sebebi

C Çevrimdışı

cucurucu

Mining Er
Üye
Merhaba arkadaslar,

Ben Kanada'da yasiyorum ve 2015 yilindan beri aktif olarak crypto trading yaparak hayallerimin ustunde noktalara geldim. Esim ve bebegimizle birlikte su anda cok keyifli bir yasantimiz var. Turkiye'de universite yillarimdayken izledigim filmlerden ilhamlanarak kurdugum hayallerimin cok ustunde bir yasam kalitem var cok sukur ve bu kaliteyi kaybetmemek icin elimden geleni yapiyorum.

Yaklasik 15 yildir yurtdisinda yasadigimdan Turkcem zayifladi, o yuzden kimi zaman Ingilizce kelimeler kullanirsam ya da yazdiklarimda ufak anlam bozukluklari olursa lutfen affedin. (Turkcemizin yasatilmasinin savunucularinin en onde geleni Oktay Sinanoglu hocam da beni affetsin ve isiklar icinde uyusun).

Ilk olarak size bu yaziyi yazmamin sebebiyle baslayayim. Su anda yabanci medyada (Turkiye medyasini moralimin daha fazla bozulmamasi icin uzun yillardir takip etmiyorum) kripto marketlerinin bugun neden cakildigiyla ilgili cikan haberlere bakiyorum ve hicbirisinin sorunun (bence) asil sebebini yazmamasi beni sok etti. Birkac gun once Turkiye'de yasayan kardesim oradan buradan duyma bilgilerle satin aldigi kriptolari gosterdiginde de cok uzuldum, cunku aldigi altcoinlerden hicbirisi saglam bir takim tarafindan olusturulan kriptolar degildi. Guzel Turkiye'mizde halkimiz malesef gitgide zorlasan bir hayat yasadigindan, gun gectikce fakirlestiginden ve oradaki bircok arkadasimin kriptoda ve dolarin yukselmesiyle buyuk olcude para (ve omurlerinden yillar) kaybettiklerini gordukten sonra sizlerle bazi bilgilerimi paylasmaya karar verdim. Umarim isinize yarar ve ileride duygulariniz yerine aklinizla & bilginizle karar verip kripto alip satarsiniz.

Bugun (Kanada tarihiyle 3 Aralik 2021) gordugunuz tum kriptolarin cakilmasini ben iki haftadir bekliyordum ve elimdeki tum kriptolari Kraken hesabimda dun aksam nakit dolara cevirmistim, o yuzden su anda olanlari buyuk bir mutlulukla izledigim itiraf etmek zorindayim (bu arada keske 8 Kasim'da satsaymisim ve dolara cevirseymisim! Oh well...). Kripto piyasasinin dibi gordugunu inandigim anda elimde tuttugum tum kriptolari/altcoinleri yeniden alacagim, cunku benim planim uzun vadeli. Lakin sadece cocuklarimin degil, birkac nesilin finansal sorunu olmadan yasamasini umuyorum.

Bugunku piyasalarin cakilmasinin sebebi bence cok acik ve basit. Bu durumla ilgili atalarimizin soyledigi cok guzel bir soz var "Ates olmayan yerden duman cikmaz". Simdi size tum olan bitenleri "kendimce" yorumlayayim.

Bazilariniz biliyordur, "stablecoin"lerin buyuk kismi fiyatin fiat para birimine sabitlendigi kriptolar. Ornegin, Amerikan dolarina sabitli bir stablecoin, neredeyse tum kosullarda, bir dolara esittir. Cogu zaman da bu stablecoin'ler bunu duzenledikleri her bir coin'e karsilik banka hesaplarinda bir dolar nakit tutarak saglarlar. Stablecoinler'in faydalari cok genis. Blockchain'deki bircok avantaji BTC ve ETH'de siklikla gordugumuz fiyat dalgalanmasina magruz kalmadan saglarlar, o yuzden bugun tum kriptolar cakilmasina ragmen Tether (USDT)'nin degeri dolar (BTC degil) karsisinda degismedi ve ayni kaldi.

Ben stablecoinlerin gelecekte cok daha fazla kullanilacagina adim gibi eminim, fakat tum avantajlarina ragmen stablecoin sisteminin buyuk bir problemi var. En buyuk stablecoin firmasi Tether'in dolandirici olma ihtimali cok yuksek ve piyasadaki bugunku cakilmanin ana sebebi bence bu. Soyle aciklayayim..

Size yukarida stablecoinlerin duzenledigi her kripto birimi icin 1 Amerikan Dolari tutmasi gerektigini belirtmistim. Soyle ki, kripto dunyasindaki kaynaklarimdan aldigim bilgiye gore su anda en buyuk stablecoin olan Tether (USDT) duzenledigi kriptolarin bedelinin cok altinda nakiti oldugu dusunuluyor. Arastirmacilar, gazeteciler ve Amerika'nin kanun duzenleyicileri Tether'i son birkac yildir inceliyor, fakat su ana kadar kesin olarak bir seyi ispatlayamadilar.

Tether'in sundugu belgeler cok ikna edici degil. Neden mi?

Ilk neden: Su anda kimse Tether'in $78 milyar dolar olmasi gereken naktinin (cunku piyasada 78 milyar USDT var) nerede oldugunu bilmiyor. Bakin $78 milyar dolar diyorum! Yukselen dolari saaak 10 milyar dolar satip dusurebilirsin diyen bilgisiz adami hatirlayin.. Sonra da yeniden piyasada ne kadar Tether olduguna bakip, Turkiye'nin gayrisafi milli hasilasinin 720 milyar dolar oldugunu da goz onunde bulundurup (Tether'in yalnizca 9 kati) Tether'in ne kadar devasa bir stablecoin oldugunun farkina kolaylikla varabilirsiniz.

Ikinci neden: Tether $30 milyar dolarinin kisa vadeli borclara (short-term loans) yatirdigini iddia ediyor. Bu miktarin Tether'i finansal piyasalardaki ilk ondaki en buyuk oyunculardan birisi yapmasi gerekiyor. Ancak garip olan su ki, bu alandaki hicbir finansal kurum Tether isimli bir firmanin varligindan bile haberdar degil, ki finansal kurumlar genelde bu tur firmalardan her zaman haberdar olur.

Bu iste bir is var, bircok tutarsizlik var! Iste tam da bu yuzden yukarida "ates olmayan yerden duman cikmaz" atasozumu aklimdan gecti. Ates cikmayan yerden duman cikmaz seklinde dusunen baska bir kurum daha var. Gectigimiz hafta basinda Amerika Senato Komitesi'nin bankaciliktan sorumlu departmani Tether'in CEO'sundan finansal, operasyonel ve prosesleriyle ilgili bilgi istedigi bir mektup gonderdi. Mektubun kopyasina ve icerigine , habere de ulasabilirsiniz. Bu mektupta senato Tether'in 3 Kasim'a kadar tum bilgileri sunmasini istedi. Ve bilin bakalim ne oldu? Tether Amerika Senato Komitesi'ne tum bilgileri sunmadi (sasiranlara sasiriyorum), boylece senatonun su anda Tether'in ve tum yoneticilerinin bankacilik sistemine ulasimini durdurma ve dolayisiylaTether'in cokme ihtimali var. Bu durumun kripto dunyasinda doguracagi ani guvensizlik sonucunda feci sonuclar verecegini ben bu yuzden bekliyordum ve tum kriptolarimi satip dun aksam dolara cevirmistim. Tether neden diger kripto para birimlerini etkilesin ki diye mantikli bir soru sorabilirsiniz. Nedeni bircok altcoin'in yalnizca Tether'le alinabiliyor olmasi ve dolayisiyla Tether'in tum kripto marketinde buyuk bir likiditeye sahip olmasi.

Ikinci sorunuzsa su olabilir. Madem Tether kotu, o zaman Tether bugun neden BTC karsisinda deger kazandi? Bunun da aciklamasi cok basit arkadaslar. Tether'in fiyatinin dusmemesinin tek sebebi, bircok altcoin'nin sadece Tether ile ainip satilabilmesinden kaynakli (ornegin NTVRK'i yalnizca Kucoin platformunda Tether ile satin alabiliyorsunuz). Market coktugu icin elindeki altcoinleri satmak isteyenler, BTC almadan once Tether satin almak zorundalar, o yuzden de su anda Tether'in fiyati yapay bir sekilde artiyor. Ben bunun kesinlikle kalici bir durum oldugunu ve Tether'in onumuzdeki gunlerde buyuk bir deger kaybi yasayacagini ongoruyorum. Hepimizin hermfikirde olabilecegi tek sey kripto alaninda hicbir seyin garantisinin olmadigi ve bu tahminlerimin tam tersinin de cikabilecegi, ancak eger Tether hizli deger kaybetmeye baslarsa bu onumuzdeki gunlerde tum kripto marketlerinde ikinci bir cokus dalgasi baslatabilir.

Gordugum karariyla neredeyse kripto marketindeki hic kimse yukarida bahsettigim riskten ve baglantidan bahsetmedi; hala bahsetmiyor ve bu beni hala soru isaretlerine bogmus ve oldukca sasirtmis durumda. Neden diye kendi kendime sorup duruyorum ve yanitini bulamiyorum.

Bu foruma uye oldugunuza ve bu yazdiklarimi okudugunuza gore kripto hakkinda temel bilgiye sahipsiniz ve bu alanda kendinizi gelirtirmeye calisiyorsunuz. Bana soranlara hep soyledigim su, "kripto alanina lutfen yalnizca tamamini kaybedebileceginiz kadar para yatirin". Eger riske edip yatirdiginiz paranizin buyuk bir kismini ya da tamamini kaybetmeyi sindiremeyecek durumdaysaniz, benim nacizane tavsiyem elinizdeki tum kriptolari su anda nakite cevirip piyasalarin dibi gormesini beklemek ve dip noktalarindan yeniden yukselise gecmeye basladigi gunler ard arda geldiginde yeniden BTC/ETH alip altcoinlere yatirim yapmak. Bence dibi gormemize halen birkac gun ya da hafta var ve unutmayalim ki dususlerin range'i cikislarin range'inden her zaman daha keskin ve kisa vadeli olur. Yani demek istedigim, kripto marketi yeniden cikisa baslayacaginda bu cikis dususteki kadar keskin olmayacagindan hepimizin yeniden kripto marketine donmeye vaktimiz olacak.

Emin oldugum tek sey su, kriptoyu bundan sonra hic kimsenin ve hicbir hukumetin durduramayacagi. Eger uzun vadeli yatirimci iseniz (3-4 yil ve ustu) ve kripto alim satimi siklikla yapmiyorsaniz bugunku cokusten dolayi endiselenmenize hicbir gerek yok. Bitcoin, Etherium, Solana gibi bircok kripto birkac yil icinde bugunku degerlerinin cok ustunde olacagina eminim. Ancak bu arada Bitcoin'in ya da Etherium'in sizi zengin yapacagini zannetmeyin, cunku Bitcoin'i bir iki hafta icinde 30 bin dolar seviyelerinden bile alsaniz ve BTC'nin fiyati 4-5 sene icinde 300 bin Amerikan Dolari bile olsa, yatiriminizi yalnizca 10'a katlamis oluyorsunuz. Bu kazanc tabii ki kulaga hos gelebilir, ama bence sizi zengin ya da emekli yapmaya yetmez. Asil firsatlar altcoinlerde ve eger bu yazima biraz ilgi olursa bosuna vakit harcamadigimi gorup, zaman zaman siz arkadaslarla size 50, 100 ve hatta 200 kat donus getirecegini dusundugum altcoinler hakkinda arastirmalarimi ve dusuncelerimi de paylasmayi planliyorum. Ornegin Solana'yi bu yilin basinda Ocak ayinda almistim ve dun gece sattigimda, bir yildan kisa bir surede 16 kat kazanmam hic de fena olmadi
rmSF0v5tSaglSbIHi7PnzHqP_cUcNW5Me1VlvktOdV5fGB3aVwXpuuuO7NAJIvwP3UaPwPzcHG6dEMJmD90MCNoYNch10A=s0-d-e1-ft
Bence Solana'nin onu daha cok acik ve birkac sene icinde onlarca kat artma potensiyeli cok yuksek, o yuzden eger Solana'ya sahip degilseniz, bugun bile satin almaniz size uzun vadede cok buyuk kazanclar saglayacaktir.

Umarim marketteki bu cokus sizi cok etkilemez, ama etkilediyse bile keyfinizi cok bozmayin. IBM'in eski genel baskani Ginni Rommetty'nin cok sevdigim sozunde dedigi gibi; "Growth and comfort do not coexist".

Sevgiler ve selamlar arkadaslar. Kendinize, ailenize, ulkemize ve kriptolariniza cok iyi bakin.

Moderatör tarafında düzenlendi:
A Çevrimdışı

Alektra

Mining Er
Üye
dostum yazı icin eline sağlık, polkadot ve xrp, cardano hakkındakini düşüncelerini de yazmanı isterim..

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap