Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Türkiyenin İlk Ve Tek Kripto Madencilere Özel Forumu

Mining'e Başlamadan Önce

Sekoman Çevrimdışı

Sekoman

Mining Er
Üye
Merhaba.

Yaklaşık 2 yıldır mining yapıyorum ve 3 yıldır kripto paralarla ilgileniyorum. Mesleğim ve hobim bilgisayar yazılım ve donanımları üzerine. Bu işe başlamayı düşünen arkadaşlara ufakta olsa yardımı olacağını düşündüğüm bazı konulara değinmek istedim.

Herkese olduğu gibi başlayacak kişilere tavsiyem; bu bir borsa değil bunu aklında tutmanız. Ne kadar da kripto piyasası üzerinden para kazansakta buraya bağladığınız parayı bir borsa, eğlence, kumar vs. gibi görmemeniz gerekir. Bu bir iş ve her işte olduğu gibi bu işte de riskler var. Yatırım yapıp, emek verip, zamanı geldiğinde saatlerce kafa patlatıp çalıştıracağın bir atölye gibi düşünmek lazım.

Önemli konulardan biri ise bağlayacağınız para acil ihtiyacın olabilecek bir para olmaması, kredi çekildiyse mining'ten gelecek getiriye güvenerek değil de kendi ödeme imkanınız varsa girilmesi sizin ve bütçenizin sağlığı için en iyisi olacaktır. Ha eğer diyorsanız ki parayla ilgili sıkıntı yok. O zaman yardıralım :)

Öncelikle bazı dikkat edilmesi gereken noktalar var.

-En önemlisi bütçe ne kadar?

İlk iş olarak bütçe belirlenmeli ve araştırmalar ona göre yapılmalı. Donanım listesini aşağıda elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

Mining için gerekenler listesi;
- Anakart
- İşlemci
- RAM
- Riser
- HDD
- Güç kaynağı
- Rig (Kasa)
- Ekran Kartı

-Anakart
Anakart seçimi çok önemli değil ancak bu işi düzgünce yapabilecek bir kart tercihi sağlıklı olacaktır. Anakart için dikkat edilmesi gereken husus slot sayısıdır.

-İşlemci
Anakartınızla uyumlu bir işlemci işinizi görür. Aşırıya kaçmaya gerek yok. Eğer cpu madenciliği de yapacağım derseniz o bambaşka konu :)

-RAM
8 gb anakartınızla uyumlu Mhz'de olması yeterli. (8 GB olması şart değil ama şu dönemde 4 GB ile 8 GB arasında uçuk farklar yok.)

-Riser
Bu konuda internette fazlasıyla seçenek mevcut. Benim önerim 8 kapasitörlü modellerin tercih edilmesidir.

-HDD
Madenciler arasında 3 adet kullanım çeşidi var. HDD, flash disk ve SSD . Benim önerim 120GB bir SSD işinizi görür.

-Güç Kaynağı
Benim için en önemlisi bu. Sisteminizin sağlıklı çalışabilmesi için PSU yeterli gücü verebilmeli. İleriye yönelik bir sistem için 1850w. Burada dikkat edilmesi gereken diğer hususta sertifika. 80+ Gold veya Platinium olması önemli. Bunun detaylarını başka bir konuda gerek duyulursa yazarım.

-Rig
Bunda da çok fazla çeşitlilik mevcut. Açık kasa ve kapalı kasa rigler mevcut. Bu tamamen sizin soğutma kapasitenize ve yerinize bağlı değişiklik gösterir. Net bir şey söylemem hatalı yönlendirme olur. Ancak en yaygın açık kasa rigler kullanılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise ısı dağılımının sağlıklı olması açısından malzemenin alüminyum olması.

-Ekran Kartı
Son olarak bütün bu sistemin göz bebekleri ekran kartları. En önemli şey bütçe. Bütçe neye el veriyorsa seçenekler çıkarılır ve değerlendirilir.
Hangi kartın ne kadar Mh/s alacağını merak ediyorsanız bakabilirsiniz.

Donanımlarımız bu kadar. Şimdi diğer konulara göz atalım.

-Sistemi kurduktan sonra çalıştıracağın oda bayağı gürültülü olacak bununla ilgili yer tahsisi yapmanız gerekecek.

-Sistemin soğuk çalışması için soğutma sistemin kurmanız gerekecek.
Bu ihtiyaca ve bütçeye bağlı olarak değişir. Benim param çok yok bütçe ayıramam derseniz hava sirkülasyonu oluşturarak bir soğutma elde etmek için vantilatör ve rig üzeri fanlar düşünebilirsiniz. Benim param var kardeşim makinelerim canavar gibi çalışsın ısınmasın derseniz yine bir hava sirkülasyonu oluşturmak için rig üzeri fanlar ve klima taktırabilirsiniz.

-En önemlisi elektrik ve internet. Sistemi kuracağın yere kablolama yapılması gerekir. Cihaza zarar gelmemesi için akım korumalı priz tercih etmelisiniz.
İnternetinizi arada bir çoklayıcı olmadan direkt olarak modemden almalısınız. Kabloya zarar gelmeyecek şekilde odanızda rige kadar muhafaza ederek götürmelisiniz.

Donanım ile ilgili verebileceğim bütün bilgiler bunlar. Buradan sonrası yazılım ile ilgili kısımlar. En çok kullanılan sistemler Hiveos ve Windows mining. Bununla ilgili forumda seçenekler mevcut. Yazılımla ilgili de bir kaç konu paylaşacağım.

Umarım faydalı olur.

Hepinize iyi forumlar ve iyi hash'ler.

Son düzenleme:
Admin Çevrimdışı

Admin

Mining Yüzbaşı
Yönetici
Executive
V.İ.P Üye
Web sitesi
Emeğinize sağlık faydalı paylaşım konunuz sabitlenmiştir.

yaşar domurcukgül Çevrimdışı

yaşar domurcukgül

Mining Onbaşı
Üye
Merhaba.

Yaklaşık 2 yıldır mining yapıyorum ve 3 yıldır kripto paralarla ilgileniyorum. Mesleğim ve hobim bilgisayar yazılım ve donanımları üzerine. Bu işe başlamayı düşünen arkadaşlara ufakta olsa yardımı olacağını düşündüğüm bazı konulara değinmek istedim.

Herkese olduğu gibi başlayacak kişilere tavsiyem; bu bir borsa değil bunu aklında tutmanız. Ne kadar da kripto piyasası üzerinden para kazansakta buraya bağladığınız parayı bir borsa, eğlence, kumar vs. gibi görmemeniz gerekir. Bu bir iş ve her işte olduğu gibi bu işte de riskler var. Yatırım yapıp, emek verip, zamanı geldiğinde saatlerce kafa patlatıp çalıştıracağın bir atölye gibi düşünmek lazım. Şu da önemli tabi. Bağlayacağınız para acil ihtiyacın olabilecek bir para olmaması, kredi çekildiyse miningten gelecek getiriye güvenerek değil de kendi ödeme imkanın varsa girilmesi sizin ve bütçenizin sağlığı için en iyisi olacaktır. Ha eğer diyorsanız ki parayla ilgili sıkıntı yok. O zaman yardıralım :)
Öncelikle bazı dikkat edilmesi gereken noktalar var.

-En önemlisi bütçe ne kadar?

İlk iş olarak bütçe belirlenmeli ve araştırmalar ona göre yapılmalı. Donanım listesini aşağıda elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

Mining için gerekenler listesi;
- Anakart
- İşlemci
- RAM
- Riser
- HDD
- Güç kaynağı
- Rig (Kasa)
- Ekran Kartı

-Anakart
Anakart seçimi çok önemli değil ancak bu işi düzgünce yapabilecek bir kart tercihi sağlıklı olacaktır. Anakart için dikkat edilmesi gereken husus slot sayısıdır.

-İşlemci
Anakartınızla uyumlu bir işlemci işinizi görür. Aşırıya kaçmaya gerek yok. Eğer cpu madenciliği de yapacağım derseniz o bambaşka konu :)

-RAM 8 gb anakartınızla uyumlu Mhz'de olması yeterli. (8 GB olması şart değil ama şu dönemde 4 GB ile 8 GB arasında uçuk farklar yok.)

-Riser
Bu konuda internette fazlasıyla seçenek mevcut. Benim önerim 8 kapasitörlü modellerin tercih edilmesidir.

-HDD
Madenciler arasında 3 adet kullanım çeşidi var. Hdd,flash ve ssd . Benim önerim 120GB bir ssd işinizi görür.

-Güç Kaynağı
Benim için en önemlisi bu. Sisteminizin sağlıklı çalışabilmesi için PSU yeterli gücü verebilmeli. İleriye yönelik bir sistem için 1850w. Burada dikkat edilmesi gereken diğer hususta sertifika. 80+ Gold veya Platinium olması önemli. Bunun detaylarını başka bir konuda gerek duyulursa yazarım.,

-Rig
Bunda da çok fazla çeşitlilik mevcut. Açık kasa ve kapalı kasa rigler mevcut. Bu tamamen sizin soğutma kapasitenize ve yerinize bağlı değişiklik gösterir. Net bir şey söylemem hatalı yönlendirme olur. Ancak en yaygın açık kasa rigler kullanılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise ısı dağılımının sağlıklı olması açısından malzemenin alüminyum olması.

-Ekran Kartı
Son olarak bütün bu sistemin göz bebekleri ekran kartları. En önemli şey bütçe. Bütçe neye el veriyorsa seçenekler çıkarılır ve değerlendirilir.
Hangi kartın ne kadar Mh alacağını merak ediyorsanız bakabilirsiniz.

Donanımlarımız bu kadar. Şimdi diğer konulara göz atalım.

-Sistemi kurduktan sonra çalıştıracağın oda bayağı gürültülü olacak bununla ilgili yer tahsisi yapmanız gerekecek.

-Sistemin soğuk çalışması için soğutma sistemin kurmanız gerekecek.
Bu ihtiyaca ve bütçeye bağlı olarak değişir. Benim param çok yok bütçe ayıramam derseniz hava sirkülasyonu oluşturarak bir soğutma elde etmek için vantilatör ve rig üzeri fanlar düşünebilirsiniz. Benim param var kardeşim makinelerim canavar gibi çalışsın ısınmasın derseniz yine bir hava sirkülasyonu oluşturmak için rig üzeri fanlar ve klima taktırabilirsiniz.

-En önemlisi elektrik ve internet. Sistemi kuracağın yere kablolama yapılması gerekir. Cihaza zarar gelmemesi için akım korumalı priz tercih etmelisiniz.
İnternetinizi arada bir çoklayıcı olmadan direkt olarak modemden almalısınız. Kabloya zarar gelmeyecek şekilde odanızda rige kadar muhafaza ederek götürmelisiniz.

Donanım ile ilgili verebileceğim bütün bilgiler bunlar. Buradan sonrası yazılım ile ilgili kısımlar. En çok kullanılan sistemler Hiveos ve Windows mining. Bununla ilgili forumda seçenekler mevcut. Yazılımla ilgili de bir kaç konu paylaşacağım.

Umarım faydalı olur. Hepinize iyi forumlar ve iyi hash'ler.
gerçekten cok faydalı olmus 1. sorum flashla yapıyorum ben bu işi neden ssd di daha iyi sorunsuz yapıyorum ben flashla. ve 2. sorum 6 slotlu gaming anakart alıcam uyguna buldum önerirmisiniz yani gaming yada düz olmasının onemi yok sadece onemli olan kaç kart takıldığımı.

Sekoman Çevrimdışı

Sekoman

Mining Er
Üye
gerçekten cok faydalı olmus 1. sorum flashla yapıyorum ben bu işi neden ssd di daha iyi sorunsuz yapıyorum ben flashla. ve 2. sorum 6 slotlu gaming anakart alıcam uyguna buldum önerirmisiniz yani gaming yada düz olmasının onemi yok sadece onemli olan kaç kart takıldığımı.
Görüşünüz için teşekkür ederim.
İlk olarak Flash ssd ye göre çok daha çabuk bozulabilecek bir aygıt. SSD flash'a göre hem daha verimli hem de sağlam.
2. sorunuza gelecek olursak gaming ya da düz kart olması bir şey değiştirmiyor. Önemli olan slotların çalışması :)
Piyasada 12 slotlu kartlar da mevcut. Siz kaç kart kullanacaksanız ona göre tercih etmelisiniz. Ama tavsiyem rigleriniz max 6 kart ile çalışsın. 12 adet kartınız varsa ikiye bölüp kullanın. 12'li kartlarda donanımsal sorun yaşadığınız zaman 12 kartta duracak. 6/6 olursa sadece 6 kart durur.

yaşar domurcukgül Çevrimdışı

yaşar domurcukgül

Mining Onbaşı
Üye
Görüşünüz için teşekkür ederim.
İlk olarak Flash ssd ye göre çok daha çabuk bozulabilecek bir aygıt. SSD flash'a göre hem daha verimli hem de sağlam.
2. sorunuza gelecek olursak gaming ya da düz kart olması bir şey değiştirmiyor. Önemli olan slotların çalışması :)
Piyasada 12 slotlu kartlar da mevcut. Siz kaç kart kullanacaksanız ona göre tercih etmelisiniz. Ama tavsiyem rigleriniz max 6 kart ile çalışsın. 12 adet kartınız varsa ikiye bölüp kullanın. 12'li kartlarda donanımsal sorun yaşadığınız zaman 12 kartta duracak. 6/6 olursa sadece 6 kart durur.
anakarttaki slotların sağlam oldugunu nasıl anlicam peki testi falan nasıl oluyor

Sekoman Çevrimdışı

Sekoman

Mining Er
Üye
MaitreyaXa Çevrimdışı

MaitreyaXa

Mining Er
Üye
Web sitesi
Değerli bilgiler için teşekkürler, tecrübeniz doğrultusunda konunun 2. sürümünü oluşturmayı düşünüyor musunuz ? İyi çalışmalar.

Sekoman Çevrimdışı

Sekoman

Mining Er
Üye
Değerli bilgiler için teşekkürler, tecrübeniz doğrultusunda konunun 2. sürümünü oluşturmayı düşünüyor musunuz ? İyi çalışmalar.
Rica ederim. 2. sürüm derken eklememi istediğiniz bir paragraf varsa ekleyebilirim.
Selamlar.

MaitreyaXa Çevrimdışı

MaitreyaXa

Mining Er
Üye
Web sitesi
Şöyle ki;

2 yıldır " mining " sistemi içerisinde olan birisinin eminim tecrübe ettiği bir çok husus söz konusudur. Bahsi geçen konu içeriği daha çok donanımsal temelden dem vururken " yazılımsal " ve " performans " konuları pek ele alınmamış. Konu olarak v.2' den kastım bunların ele alınma potansiyeliydi.

Misal verecek olursak edindiğiniz tecrübeler doğrultusunda an itibarıyla mining sistemi kurmak sizce mantıklı mı ?
Aradan geçen 2 yılın sonunda " keşke şunu yapmasaydım " yahut " şunu yapsaydım daha iyi olurdu " dediğiniz oldu mu ?

Bu ve bunun gibi sorular çoğaltılabilir tabi, benim açımdan önemli olan şey doğru bilginin paylaşılması

Forum içeriğini dolaşırken yeni öğrendiğim bir şey oldu kartların temini yurt dışı amazon üzerinden anladığım kadarıyla daha uygun oluyor. (bilmeyenler için forum adresimizin twitter adresi var yurt dışı uygun kartları paylaşan , ulaşabilirsiniz)

Yani kısaca en önemli noktaların başında donanımsal kurulum stabilize edildikten sonra alacağımız performans geliyor.

Şahsım adıma konuşursam eğer 250k ₺ ile uzun vadeli yatırım yapmayı planlıyorum ama herkes gibi işe girmeden önce araştırma ve bilgi edinme aşamasındayım. Bu nedenle v2 gelir mi diye sorma hissiyatı güttüm. İyi kazançlar bu arada :)

Sekoman Çevrimdışı

Sekoman

Mining Er
Üye
Şöyle ki;

2 yıldır " mining " sistemi içerisinde olan birisinin eminim tecrübe ettiği bir çok husus söz konusudur. Bahsi geçen konu içeriği daha çok donanımsal temelden dem vururken " yazılımsal " ve " performans " konuları pek ele alınmamış. Konu olarak v.2' den kastım bunların ele alınma potansiyeliydi.

Misal verecek olursak edindiğiniz tecrübeler doğrultusunda an itibarıyla mining sistemi kurmak sizce mantıklı mı ?
Aradan geçen 2 yılın sonunda " keşke şunu yapmasaydım " yahut " şunu yapsaydım daha iyi olurdu " dediğiniz oldu mu ?

Bu ve bunun gibi sorular çoğaltılabilir tabi, benim açımdan önemli olan şey doğru bilginin paylaşılması

Forum içeriğini dolaşırken yeni öğrendiğim bir şey oldu kartların temini yurt dışı amazon üzerinden anladığım kadarıyla daha uygun oluyor. (bilmeyenler için forum adresimizin twitter adresi var yurt dışı uygun kartları paylaşan , ulaşabilirsiniz)

Yani kısaca en önemli noktaların başında donanımsal kurulum stabilize edildikten sonra alacağımız performans geliyor.

Şahsım adıma konuşursam eğer 250k ₺ ile uzun vadeli yatırım yapmayı planlıyorum ama herkes gibi işe girmeden önce araştırma ve bilgi edinme aşamasındayım. Bu nedenle v2 gelir mi diye sorma hissiyatı güttüm. İyi kazançlar bu arada :)
Görüşleriniz için teşekkür ederim. Forumu dolaştığınızda bir çok arkadaşımızın sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyorum.
Bu tarz konuları genel anlamda ele alabileceğim şekilde aldım.
Önemli ve temel bilgileri bir araya toplayıp bir konu oluşturuyorum.
Eğer ileride göreceğim eksiklikler olursa onları da seve seve paylaşmaya hazırım.

Bu foruma asıl katılma amacım, ben mining'e başladığım zamanlarda (ve hala var) ücretsiz kaynak ve yardım edebilecek kimse yoktu. Benim yaşadığım eksiklikleri yaşayan insanlara yardım etmek için katıldım. Bundan sonra da böyle devam edeceğim.

Donanımsal kurulum, stabilizasyon, performans ve yazılım konularında da ileri dönemde youtube paylaşımları yapmayı düşünüyorum. Bunu kendi adımla değil de forum adıyla yapacağım. Bu konular 1-2 flood ya da konu ile anlatılabilecek şeyler değil. O yüzden yazmak istemedim. Ama ihtiyaç halinde ufak ufak demeçler paylaşıyorum tabii ki.

Sorularınız olursa forumda araştırdıktan sonra eğer cevap bulamazsanız konu açarak iletebilirsiniz. Konu hakkında bilgili arkadaşlarımız da ben de yardımcı olmaya çalışırız.

Selamlar.

MaitreyaXa Çevrimdışı

MaitreyaXa

Mining Er
Üye
Web sitesi
Emeğinize sağlık, takip ediyor olucam.

C Çevrimdışı

Coupable

Mining Er
Üye
Çok aydınlatıcı bir paylaşım olmuş çok teşekkürler.

berkan07gs Çevrimdışı

berkan07gs

Mining Er
Üye
Çok faydalı bir konu olmuş ben de bilmediklerimi öğrenmiş oldum teşekkürler :)

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap